Facebook pixel на БГ дрешки
0 love-it
Navigation

Сън – всичко, което трябва да знаете. Какво ще ви се случи ако недоспивате?

Sep 01, 2020
0 Коментари
Сън – всичко, което трябва да знаете. Какво ще ви се случи ако недоспивате?

КАКВО ЩЕ ВИ СЕ СЛУЧИ АКО НЕДОСПИВАТЕ?

 1. Недоспиването ви прави много по-уязвими към хроничен стрес. Редовното недоспиване влияе на нивата на хормоните лептин и грелин, които отговарят за глада. Но още по-неприятната новина е, че липсата на сън има значително влияние върху инсулиновата чувствителност. Неслучайно хората, които спят по 6 часа на вечер или по-малко, са поставени под  от по-висок риск от диабет.
 2. Забавя метаболизма
  Една от основните функции на съня е съхранението на енергия. Недоспиването активира редица процеси в тялото, които забавят нашия метаболизъм. От една страна, то влияе на нашата физическа активност. По-високи нива на съзнателна активност биват изцяло неутрализирани чрез много по-ниска подсъзнателна активност. От друга страна, недоспиването води и до смущения в поддръжката на телесна температура и влияе на нашия базов метаболизъм в покой.
 3. Хроничното недоспиване е обвързано с по-висока инсулинова резистентност.
  Модерният начин на живот изисква от нас да се движим по график. Често ние имаме фиксиран час за събуждане, но сами избираме кога да заспим. Много хора жертват съня за по-интересни занимания и спят по 6-7 часа на вечер. Редица проучвания показват, че дори 7 часа сън на вечер водят до влошена концентрация, продуктивност, производителност и способността ни да взимаме решения.
 4. Предразполага ни към възпаление.
  Загубата на сън, дори и в рамките на една вечер е способна да подтисне и отслаби имунната система! Това ни прави по-уязвими към болести. Загубата дори на няколко часа сън води до по-високи средни нива на възпаление на тялото. 

  ЗАЩО ИМАМЕ НУЖДА ОТ СЪН?
 1. Съхранение на енергия – имаме нужда от по-малко енергия, докато спим.
 2. Преорганизация на нашите спомени и информацията, която сме погълнали през деня.
 3. Физическо възстановяване – докато спим, тялото ни обновява и изгражда определени тъкани, нервни клетки, неутрализира невротоксини и възобновява биохимичните процеси в тялото.
 4. Психическо възстановяване – това е и моментът, в който нашият мозък се възстановява.

Няма коментари