Facebook pixel на БГ дрешки
0 love-it
Navigation

Количество и Качество на съня

Sep 01, 2020
0 Коментари
Количество и Качество на съня

Сънят има 5 фази, които протичат за около 90 минути. Всяка вечер преминаваме през няколко поредни цикъла от всички 5 етапа. Нека ги обобщим накратко:

  • Първи етап: мозъчната активност намалява в сравнение с будното ни състояние. Това е моментът, в който се унасяме като продължителността му е между 5 и 10 минути.
  • Втори етап: мускулите се отпускат, телесната температура спада, а пулсът се забавя. През този етап тялото ни се подготвя за дълбок сън.
  • Трети и четвърти етап: тялото изпада в дълбок сън. Именно тук протичат всички възстановителни процеси – възстановяване на наранени тъкани, изграждане на мускули и т.н
  • Пети етап: По време на тази фаза ние сънуваме най-активно, мускулите ни са парализирани, а дишането се ускорява.

    Първата фаза трае около 10 минути, като всяка следваща е по-дълга.

Случвало ли ви се е да спите 8-9 часа, но да се събудите уморени и целия ви ден да е муден? Това е добър признак, че не сте спали качествено! Интересното е, че все още няма научен консенсус относно това как да измерим и опишем качествения сън. Умните гривни са добър инструмент, който се използва все по-често от изследователите и предоставят обективна мярка за качество. Обективно погледнато, добрият сън е непрекъснат, дълбок и интензивен.

Как работи биологичният часовник?
Просто казано: Тялото ни създава условия за определени активности, спрямо вътрешния ни часовник. Освен това, то обича рутината. Съвкупността от всички подробни процеси наричаме биоритъм. Когато излезете от своята рутина и нарушите биоритъма си, тялото ви не функционира оптимално. В резултат на това, Метаболизмът се забавя, производството на кортизол се повишава, възстановяваме се по-бавно от тренировки и т.н.

Няма коментари